Veel voorkomende vergissingen aan de eettafel.

Veel voorkomende vergissingen aan de eettafel.

Vergissing 1: “Eet je bord leeg!”

“Toe, neem nog een hapje”, “als je je bord niet leeg eet, krijg je ook geen toetje”,​ aan menige eettafel zijn dit welbekende uitspraken. Veel ouders winden zich regelmatig op over de hoeveelheid voedselinname van hun kind. Met name ouders van slecht etende kinderen zetten nogal eens druk in de hoop zo hun kroost meer te laten eten.

Waarom kan je dit beter niet doen?

  1. Kinderen worden geboren met een natuurlijk vermogen om zelf hun voedselinname efficiënt te regelen. Als ouders voedsel opdringen, leren kinderen niet langer naar dit gevoel te luisteren en dit te negeren. Dit maakt de zelfregulering van voeding lastig; kinderen ondervinden hinder bij het vertrouwen op de lichamelijke signalen die het lichaam geeft.
  2. Opdringen van eten werkt bij veel kinderen ave-rechts. Dwang geeft namelijk een vervelend gevoel en dat maakt dat kinderen juist de hakken in het zand zetten en van eten een strijd gaan maken.
  3. Een vervelend gevoel verstoord de plezierig en ontspannen sfeer die een maaltijd zou moeten hebben. Een gezellige maaltijd is een kans om ontspannen en veilig smaken uit te proberen.

Hoe ga je hier goed mee om?

Hanteer de volgende regel: ouders bepalen wat, waar en wanneer er gegeten wordt, kinderen beslissen over de hoeveelheid die ze opeten. Kinderen leren zo te vertrouwen op gevoelens van dorst, honger en verzadiging en ze leren deze gevoelens te reguleren. Honger na de maaltijd? Jammer, dan had je meer moeten eten. Toegegeven, voor ouders met slechte eters is dit een fikse beproeving maar op de langere termijn zal dit wel tot betere eters leiden.

Over de schrijver:

Niet mogelijk te reageren.